Voor welke activiteiten?
De vouchers zijn bedoeld voor Haagse energie-initiatieven die willen bijdragen aan lokale:
– energie-opwekprojecten
– warmteprojecten
– energie-bespaarprojecten

Energie-opwekprojecten
Den Haag bestaat grotendeels uit bebouwde omgeving waardoor het aanleggen van windparken om energie op te wekken niet overal mogelijk is. Wel biedt Den Haag kansen voor zonneparken en zonnedaken. Heeft u een idee voor het plaatsen van een zonnepark of zonnedak in uw wijk?

Warmteprojecten
Steeds meer wijken in Den Haag gaan van het gas af. Zowel de gemeente als bewoners zijn op zoek naar andere manieren van verwarmen. Dat kan met een warmtepomp of met warmte uit een warmtenet. Maar ook warmtebuffers, Biowarmte-installaties en elektrodeboilers bieden een mogelijkheid tot stadsverwarming op duurzame wijze. Heeft u een idee voor een warmteproject in uw wijk?

Energie-bespaarprojecten
Energie besparen begint vaak met betere isolatie van dak, gevel, spouwmuur en/of vloer. Ook kan het vergroenen van daken de stad verkoelen tijdens de zomer en warmte vasthouden in de winter. Zonneboilers, zonnepanelen en ventilatie met warmteterugwinning dragen ook bij aan energie besparen. Heeft u een idee voor een energie-bespaarproject in uw wijk?

Voor wie?
De vouchers zijn geschikt voor initiatiefnemers in Den Haag die willen onderzoeken of hun idee voor een energieproject haalbaar is. Voor het verkrijgen van een voucher is geen rechtsvorm noodzakelijk. Heeft u een idee en bent u een:

  • bewonersinitiatief zoals een lokale energie coöperatie;
  • collectief bestaande uit bijvoorbeeld bewoners of kunstenaars;
  • Vereniging van Eigenaren (VvE);
  • organisatie zoals een sportvereniging, buurtcentrum of school;
  • lokale ondernemer (MKB)?

Dan komt u in aanmerking voor een voucher. Heeft u een idee, maar een tekort aan menskracht, expertise of financiën om te onderzoeken of uw idee voor een energieproject haalbaar is? Dan biedt een voucher wellicht een steuntje in de rug op weg naar realisatie!

Hoe werkt het?
Mocht u een idee voor een energieproject hebben die bijdraagt aan de stad Den Haag, stuur dan een mail naar duurzaamwonen@denhaag.nl. De gemeente neemt contact met u op en kijkt met u samen hoe de hulpvraag zo concreet mogelijk geformuleerd kan worden. De gemeente zal in overleg met u offertes aanvragen voor haalbaarheidsonderzoek naar technische, organisatorische en financiële vraagstukken.

Toegang tot expertise
De gemeente coördineert de toewijzing en begeleiding van vouchers aan Haagse energie-initiatieven. Tijdens de begeleiding zal de gemeente haar brede netwerk en expertise inzetten om de juiste mensen te verbinden aan uw idee. Dit met als gezamenlijk doel; het onderzoeken of uw idee haalbaar is en hoe dit idee in de praktijk te brengen.

Nadere informatie en vervolg
De vouchers zijn onderdeel van een nieuw Haags fonds wat begin 2021 beschikbaar zal zijn voor u als initiatiefnemer van een energieproject. Dit fonds heeft als missie om initiatiefnemers met een idee voor een energieproject te steunen in de ontwikkelfase. In de ontwikkelfase gaat het om plannen, ontwerpen, administratie, management, rekenen en tekenen. De kennis en vaardigheden die hierbij zijn gemoeid, wil het fonds stimuleren met behulp van financiering, kennisontwikkeling en het verbinden van ervaren initiatiefnemers met ambitieuze onervaren initiatiefnemers.

Blijf op de hoogte!
Wilt u op de hoogte blijven van dit ontwikkelfonds voor wijkinitiatieven? Houd deze pagina regelmatig in de gaten voor de laatste ontwikkelingen en participeer mee door uw idee vandaag nog aan te dragen.

Aanmelden
Heb je een idee en wil je in aanmerking voor een voucher? Stuur dan een mail naar duurzaamwonen@denhaag.nl. Vermeld in de mail de volgende gegevens:

  • het type project: energie opwekken, energie besparen of warmteproject
  • het type doelgroep: wijkinitiatief, VvE, ondernemer, organisatie
  • het type vraagstuk voor voucher (voor welke fase wilt u de voucher inzetten): administratief, projectmanagement, tekenen, plannen, rekenen, ontwerpen, draagvlak​.