Vragen over wonen

 • Wat kan ik nu al doen om mijn huis energiezuiniger te maken?

  Het isoleren van uw huis is een belangrijke stap om uw woning energiezuiniger te maken. Daarmee brengt u het energieverbruik flink omlaag: er gaat weinig warmte verloren en er is minder energie nodig om uw huis te verwarmen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie of LED-verlichting.

  Een energiecoach kunt u gratis helpen om te bepalen wat u het beste kunt aanpassen in uw woning, wanneer u wat moet doen en op welke kosten u moet rekenen. De energiecoaches werken op vrijwillige basis. Ze zijn onafhankelijk en het advies is gratis en vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een energiecoach.

 • Waar kan ik terecht voor advies over het verduurzamen van mijn woning?

  Om u te helpen bij het verduurzamen en het onderhoud van uw woning heeft de gemeente de Hou van je Huis informatiepunten opgericht. Bij deze informatiepunten kunt u terecht met al uw vragen en zorgen over (duurzaam) woningonderhoud. U kunt ook informatie over het verduurzamen van uw woning vinden op de website van Milieucentraal.

   

 • Welke subsidies zijn er om mijn woning te verduurzamen?

  Wilt u uw woning of gebouw verduurzamen? Er zijn diverse subsidies en leningen waar u gebruik van kunt maken. Zowel voor particuliere woningeigenaren als voor VvE’s, ondernemers, stichtingen en verenigingen. Lees op onze subsidiepagina welke subsidie voor u van toepassing kan zijn. Of gebruik de Subsidiewijzer.

 • Wat is het energielabel van mijn huis?

  Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is en welke energiebesparende maatregelen u kunt doorvoeren om uw huis energiezuiniger te maken. Wilt u weten welk energielabel uw huis heeft?

   

 • Mijn cv-ketel is aan vervanging toe. Moet ik een nieuwe kopen?

  Als u een nieuwe cv-ketel moet aanschaffen, koop dan de meest energiezuinige. Als u geen nieuwe cv wilt kopen, dan is leasen (het huren van een cv-ketel) ook een goede optie. U betaalt dan voor de ketel en het onderhoud een vast bedrag per maand. Uw energieleverancier kan u hier meer informatie over geven. U kunt ook gratis advies inwinnen via Hou van je Huis. Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies bij duurzaam onderhoud of renovatie van uw woning zoals nieuwe kozijnen, onderhoud van uw dak of over kleine duurzame oplossingen in uw woning zoals ledlampen, radiatorfolie of tochtstrips.

   

   

 • Wat is een warmtepomp?

  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare warmte om het huis en het water uit de kraan te verwarmen. De pomp wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.

 • Ik ga binnenkort verhuizen. Waar kan ik dan op letten om mijn huis te verduurzamen?

  Een verhuizing is een goed moment om te investeren in energiebesparende maatregelen. Doe ook navraag bij de gemeente hoe ver we zijn met de plannen om in uw wijk gas te vervangen door elektriciteit. Sinds 1 juli 2018 is wettelijk bepaald dat nieuwbouwwoningen niet meer op gas mogen worden aangesloten. Als er na 1 juli 2018 een bouwvergunning is aangevraagd, is dat dus niet meer mogelijk. Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie van de vloer, spouwmuren, dak, gevel en ramen (driedubbel glas). Dat verdient u altijd terug. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor inductie. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek.

 • Het gasnet zou vanaf 2030 niet meer onderhouden worden. Worden we dan gedwongen om maatregelen te nemen?

  Het noodzakelijke onderhoud en vervanging van het gasnet in (delen van) Mariahoeve leek eerder een goed moment om een warmtenet beschikbaar te hebben als alternatieve warmtebron. Deze koppeling is nu echter losgelaten door de gemeente. Het onderhoud van het gasnet blijft de verantwoordelijkheid van Stedin. Het gas zal in ieder geval niet worden afgesloten, voordat er een alternatieve warmtebron is.

 • Hoe gaat mijn huis er straks uitzien als er geen aardgas meer beschikbaar is?

  Dat is nu nog niet duidelijk, omdat de plannen nog worden uitgewerkt. Den Haag wil schone energie halen uit water, de zon en de aarde. Het is nu nog niet duidelijk in welke wijken wat voor soort schone energie zal worden geleverd. Dat is afhankelijk van veel verschillende factoren. Op ‘Wat doet de gemeente?’ zullen we u zoveel mogelijk op de hoogte houden van onze plannen en activiteiten.

 • Hoe vraag ik een Energie Maatwerk Advies aan voor mijn VvE?

  U kunt een Energie Maatwerk Advies aanvragen via Hou van je Huis. Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies bij duurzaam onderhoud of renovatie van uw woning zoals nieuwe kozijnen of dak. Medewerkers van Hou van je Huis zijn bereikbaar via:

  • telefoonnummer (070) 353 32 81
  • Via het contactformulier
  • Of één van onze locaties:
   • Denneweg 62a
   • Goudsbloemlaan 82

  Bekijk de openingstijden van de Hou van je huis-informatiepunten.

Vragen over zonnepanelen

 • Kun je zonnepanelen zomaar overal plaatsen?

  Nee. Doe altijd een vergunningscheck op omgevingsloket.nl en ontdek welke regels voor jouw pand gelden, en of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Ook als je niet in een monument of binnen een beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. De gemeente Den Haag heeft de belangrijkste informatie rondom omgevingsvergunningen en zonnepanelen voor je op een rijtje gezet.

 • Is elk dak stevig genoeg voor zonnepanelen?

  Nee. De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen, maar woon je in een oud pand of ben je van plan veel (bijvoorbeeld meer dan 10) panelen neer te zetten, onderzoek dan je dakconstructie. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken. Vraag een leverancier of een constructeur om hulp.

 • Moet ik een dak op het zuiden hebben?

  Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen met een oriëntatie op het noorden nog een aardig rendement hebben. Lees meer hierover via Milieu Centraal of doe de gratis zonnepanelen dakscan van TU Delft.

 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  Ligt eraan. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. De terugverdientijd van zonnepanelen hangt o.a. af van: je investering, je verbruik en de (ontwikkeling van de) elektriciteitsprijs. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Lees meer over kosten en opbrengsten van zonnepanelen via de website van Milieu Centraal.

 • Kun je zonnepanelen combineren met een groen dak?

  Ja. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak: de verkoeling, veroorzaakt door het groen, verhoogt zelfs het rendement van je panelen. Lees meer over de voordelen van het combineren van groen en zon op je dak.

 • Kan het elektriciteitsnetwerk in Den Haag de extra opgewekte stroom aan?

  De problematiek van overbelaste netten die in sommige andere gemeenten speelt, is in Den Haag nu niet aan de orde. Netbeheerder Stedin stelt op zijn website een kaart ter beschikking over de netcapaciteit in zijn verzorgingsgebied.

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen?

  Nee. Gemeente Den Haag heeft geen subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel biedt gemeente Den Haag regelmatig een collectieve inkoopactie aan.

  Na aanschaf van de zonnepanelen kunt u btw terugvragen via de Belastingdienst. Als u naast de zonnepanelen nog een andere verduurzamingsmaatregel toepast, kunt u ook gebruikmaken van een Energiebespaarlening uit het Nationaal Warmtefonds. De gemeente vergoedt de rente.

 • Ik ben geen eigenaar van mijn dak. Kan ik toch stroom opwekken met zonnepanelen?

  Heeft uw woning onvoldoende ruimte voor zonnepanelen? Word dan lid van een energiecoöperatie. Op die manier kunt u samen met een groep bewoners groene stroom opwekken op grote Haagse daken. Alle leden van de coöperatie zijn dan gezamenlijk eigenaar van de zonnepanelen.

Vragen over groene daken

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een groen dak?

  Ja! Voor de aanleg van een groen dak krijgt u € 25,00 per vierkante meter groen dak tot een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. U krijgt in totaal niet meer dan € 20.000 per aanvraag. Ook een schuurtje of berging kan voor de subsidie in aanmerking komen. Lees verder op de pagina subsidie op groene daken. Wilt u gratis advies over het verduurzamen van uw dak? Schakel dan de hulp van een dakcoach in.

 • Kun je zonnepanelen combineren met een groen dak?

  Ja. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak: de verkoeling, veroorzaakt door het groen, verhoogt zelfs het rendement van je panelen. Lees meer over de voordelen van het combineren van groen en zon op je dak.

 • Moet je een groen dak onderhouden?

  Ja, een beetje. Net als een tuin, kunt u uw daktuin of –terras zo onderhoudsintensief inrichten als u zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keuze voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wil zijn met onderhoud. Moet je het dak dan niet voorzien van water? Groen- en natuurdaken zijn meestal zo gemaakt, dat er een flinke waterbuffer is. Wanneer het dak net is aangelegd en/of we te maken hebben met langdurig droge en warme periodes dan is het wenselijk het dak 2x per week te besproeien. Voor het ideale resultaat is het advies 2x per jaar te bemesten en onkruid te verwijderen.

 • Wat levert een groen dak op?

  Een heleboel. Een groen dak beschermt je dak. En natuurlijke dakbedekking zorgt voor extra bescherming tegen extreme weersinvloeden. Zo wordt de kans op – bijvoorbeeld – lekkage kleiner met een groen dak. Een groen dak verdubbelt (of verdrievoudigt) de oorspronkelijke levensduur van jouw dak. Bonus: een groen dak zorgt in de zomer voor verkoeling, zodat je airco een standje lager kan! Vergeet vooral ook niet het uitzicht; groen is een stuk mooier dan grijs. Lees meer over de voordelen van een groen dak.

 • Welke voordelen heeft een groen dak?

  Een groen dak brengt enorm veel voordelen met zich mee. De vetplantjes beschermen het dak tegen UV-straling en temperatuurwisselingen. Dit verdubbelt de levensduur van het dak! Daarnaast zorgt een groen dak ervoor dat de omgeving koeler blijft en dat er meer biodiversiteit is, doordat meer vogels en insecten weer terugkomen naar de stad. Ook is het handig dat een groen dak regenwater vasthoudt. Daardoor wordt de riolering ontlast. Dit is handig, omdat de riolering steeds vaker overbelast raakt door intense stortbuien. En wist u dat uitzicht op een groen dak ook goed is voor de mentale gezondheid?

 • Zorgen groene daken voor (extra) meeuwenoverlast?

  Nee. Een veelgehoorde angst is dat groene daken meeuwen zouden aantrekken. Maar dat is niet terecht. Wie zijn groene dakbedekking goed kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol vegetatie als hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken is voor de meeuw juist heel onaantrekkelijk.

 • Is mijn dak wel stevig genoeg voor groene bedekking?

  Ligt eraan. Een groen dak kan zwaar of licht zijn: dit is volledig afhankelijk van het soort bedekking. Een dakbedekking met sedum is bijvoorbeeld vrij licht (de lichtste variant weegt op zijn zwaarst zo’n 55 kg per m²). Heeft u nu grind op uw dak? Of heeft u een dakterras van houten vlonders? Dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over het gewicht. Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan altijd eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies ontvangen van een dakcoach. Dakcoaches kunnen al uw vragen beantwoorden over groene daken, witte daken, zonnepanelen en isolatie. Ook kunnen ze u in contact brengen met de uitvoerders van het werk.

Vragen over energiebronnen

 • Over welke schone energiebronnen kan Den Haag beschikken?

  Den Haag wil energie halen uit aardwarmte, restwarmte, uit water en zonne-energie.

 • Door wie wordt de aardwarmtecentrale aan de Leyweg geëxploiteerd?

  De aardwarmtecentrale wordt ontwikkeld door de Haagse Aardwarmte Leyweg. Dit is een samenwerking van Ed-fonds (financier), Hydreco Geomec (operator), Perpetuum Energy Partners (projectmanagement).

 • Is het mogelijk om in de wijk opgewekte energie op te slaan en met elkaar te delen?

  In de Vruchtenbuurt is een experiment gestart om lokaal opgewekte groene stroom te delen via een smart grid (een slim elektriciteitsnet). Zie Sterk op Stroom | Deel je energie. Een gemeentelijk voorbeeld van het delen van energie is het Living Lab in Scheveningen. Zie Den Haag – Nieuwe techniek in Living Lab Scheveningen.

 • Welke plannen heeft Den Haag voor aardwarmte?

  De eerste Haagse aardwarmtecentrale (HAL) start zodra het Rijk alle vergunningen heeft verstrekt. Deze levert warmte aan 1.200 woningen. In een later stadium breidt de warmtelevering uit naar 4.000 woningen in Den Haag Zuidwest.

 • Wanneer komt er waterstof door de gasleidingen in Den Haag?

  Waterstof heeft toekomst in de (staal)industrie en lucht- en scheepvaart. Hiervoor zijn bijna geen andere fossielvrije opties. Maar waterstof zal nog tientallen jaren lang schaars blijven. Het zal nauwelijks beschikbaar zijn voor woningverwarming, ook omdat daar andere mogelijkheden voor zijn. Bovendien zou het veel te duur zijn vanwege de grote vraag uit andere gebieden. Maar ook omdat er ongeveer zeven keer zoveel stroom nodig is voor de productie van waterstof voor een cv-ketel als voor dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp. Het is niet waarschijnlijk dat er een waterstofnet komt in Mariahoeve.

 • Als ik elektrisch wil gaan koken en een zwaardere kabel nodig heb, bij wie moet ik dat dan aanvragen?

  Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de kabels in de ondergrond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voor en na de meter. Voor de meter zijn de elektriciteitskabels buiten uw huis in de ondergrond. Na de meter gaat over de elektriciteitskabels die uit uw meterkast komen. Stedin heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer van de elektriciteitskabels voor de meter. Kijk op Ik wil de aansluiting aanpassen | Stedin als u uw aansluiting denkt aan te moeten passen.

  Na de meter is het de installateur die verantwoordelijk is voor de aanleg van kabels en het plaatsen van de juiste hoeveelheid groepen in de meterkast. Voor een inductieplaat volstaat vaak één extra groep in de meterkast. Het is ook noodzakelijk om een aansluiting aan te leggen voor een perilex-stekker. De extra kosten zijn ongeveer 500 euro maar kunnen deels gedekt worden door de Subsidie koken en verwarmen op schone energie 2022. Via die subsidie krijgt u maximaal 50 procent van de kosten (met een maximum van 500 euro) terug.

Vragen over de energietransitie

 • Wat is de rol van de Rijksoverheid bij de energietransitie?

  Op 28 juni 2021 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd en zijn ze begonnen met de uitvoering. In het akkoord staan meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Verschillende ministeries zijn verantwoordelijk voor de uitvoering:

  Gemeenten hebben de juiste instrumenten van het Rijk nodig voor de energietransitie. Bijvoorbeeld wettelijke bevoegdheden en ook financiële middelen.

 • Wat is de rol van de gemeente bij de energietransitie?

  De gemeente heeft verschillende rollen om de stad duurzamer te maken: we faciliteren, verbinden en regisseren. Uiteindelijk stellen we ook regels op. De gemeente communiceert altijd duidelijk over haar eigen rol bij specifieke projecten en situaties.

 • Wanneer gaat mijn wijk over op schone energie?

  Het Stedelijk Energieplan geeft een overzicht van alle bronnen en warmtenetten in de stad, en de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de uitvoering. Den Haag kiest in Stedelijk Energieplan voor lokale bronnen en bestaande technieken. Dat zijn elektriciteit, geothermie, aquathermie en restwarmte. De gemeente werkt samen met alle bewoners en ondernemers die hun huis of (bedrijfs)pand willen verduurzamen, met de vele bewonersinitiatieven, bedrijven en organisaties in onze stad. Elke wijk maakt een wijkenergieplan waarin staat welke energiebronnen het meest geschikt zijn en in welk tempo de wijk overgaat. In 10 Groene Energiewijken is gestart met het opstellen van zo’n plan.

 • Wanneer gaat de gemeente over op schone energie?

  Het Stedelijk Energieplan geeft een overzicht van alle bronnen en warmtenetten in de stad, en de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de uitvoering. Gemeente Den Haag heeft het streven de komende jaren 25.000 tot 30.000 bestaande woningen van duurzame energie te voorzien of ze hierop voorbereiden.

 • Hoe gaat de gemeente over op schone energie?

  De gemeente wil de komende vier jaar 25.000 tot 30.000 bestaande huizen van duurzame energie voorzien of ze hierop voorbereiden. We zetten daarmee betekenisvolle stappen naar een klimaatneutraal Den Haag. We doen dat samen met bewoners, ondernemers, woningbouwcorporaties, netbeheerders, installateurs, (energie)bedrijven, onderwijsinstellingen en andere partners.