Wat is er tot nu toe gedaan?

Voor Bouwlust-Vrederust stelt het Rijk subsidie beschikbaar om als één van de eerste wijken van aardgas over te gaan op schone energie. Als gemeente onderzoeken we samen met de woningcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers hoe we dit zo goed mogelijk kunnen organiseren. Het gaat om in totaal 848 woningen. Er zijn verschillende redenen om juist hier over te stappen op schone energie. Bouwlust-Vrederust ligt dichtbij het warmtenet en de woningcorporaties willen een groot deel van de woningen opknappen.

Aan de Leyweg is een aardwarmtecentrale, ofwel een geothermiebron. Deze bron, De Haagse Aardwarmte Leyweg, wordt naar verwachting deze zomer in gebruik genomen. De 700 woningen die zijn aangesloten op het bestaande warmtenet, kunnen dan overschakelen van gas op duurzame warmte uit deze geothermiebron. Met de woningcorporaties kijken we in de andere wijken van Zuidwest waar nieuwe stukken warmtenet kunnen komen.

Hoe ver is Zuidwest met het energieplan?

Het is de bedoeling dat eind dit jaar het Wijkenergieplan voor het deel Bouwlust-Vrederust klaar is. Het Wijkenergieplan voor andere delen van Zuidwest zijn volgend jaar klaar.

De gemeente en de woningcorporaties informeren alle bewoners en betrokkenen de komende tijd over de verschillende stappen die worden gezet.

Wie zijn hierbij betrokken?

De gemeente, de woningcorporaties Staedion, Vestia en Haagwonen, VvE’s, huurders, woningeigenaren, Stedin en Eneco.